Skrigerne af Michael Strunge | Analyse

  • STX 2.g
  • Dansk A
  • 10
  • 8
  • 3036
  • PDF

Digt- og lyrikanalyse: Skrigerne af Michael Strunge | Analyse

Danskopgave om Michael Strunge med analyse af en analyse og fortolkning af digtsamlingen "SKRIGERNE".

Opgaveformuleringen
Denne opgave vil omhandle Michael Strunges forfatterskab med særligt henblik på at undersøge hans fremstilling af jeg'et og hans identitetsopfattelse. Gennem analyse og fortolkning af digtsamlingen SKRIGERNE (1980), herunder digtene ELSKEDE DISCODRONNING, DISCO, BUS 1977 og LIGEGLAD, vil jeg forsøge at tydeliggøre denne fremstilling. Ydermere vil jeg lægge hovedvægten på at fortolke og analysere hans brug af billedsprog.

Denne opgave vil i særdeleshed behandle billedsproget, da jeg finder Strunges måde at bruge metaforer på meget speciel. Dermed finder jeg det også yderst væsentligt at undersøge manden bag digtene, og hertil har jeg fundet ovenstående digte som mest vedkommende. SKRIGERNE har jeg valgt til dette på det grundlag, at den er udgivet med en afgørende betydning og på et afklarende punkt i Strunges liv.

Studienets kommentar

Mangler indholdsfortegnelse + litteraturliste

Indhold

Indledning
Digteren Michael Strunge
DISCO - Analyse og fortolkning
ELSKEDE DISCODRONNING – analyse og fortolkning
BUS 1977 – analyse og fortolkning
LIGEGLAD – analyse og fortolkning
Jeg'et og identitetsopfattelse i SKRIGERNE
Konklusion
Perspektivering

Uddrag

Allerede i folkeskolen begynder Michael Strunge at skrive på sin egen særegne måde. Det gør han igennem det, hans klasselærer kalder ”Strunge-stilene”. Her sprænger han alle grænser for genrer og brug af ord . Det er samme særegne tendens, man i dag kan se i hans digte - hans tendens til at sprænge grænser og genrer.
Michael Strunges digte er den fuldendte lyrik, hvor stemningsbeskrivelserne er i højsædet. Hans digte kredser sig om et jeg og bruger stilstanden som virkemiddel. Hans tekster har ingen handling, men koncentrerer sig om en given situation og forklarer derved, med et jeg, hele stemningen i den. Han har fat i de vigtigste virkemidler i lyrikken, nemlig billedsprog, beskrivelse, tankereferat og indre monolog. Med sin store brug af billedsprog udtrykker Strunge sig konnotativt. Desuden er han også med på den bølge af nyere litteratur, hvor man sammenbringer betydninger, der ligger så langt fra hinanden, at det kan være svært at se hvordan, de kan fremdrage noget ved hinanden. Denne form kræver derfor mere tolkningsarbejde fra læserens side for at blive forstået. Den billedsproglige stemning bliver herved også større, da det kræver flere overvejelser at tolke metaforen. Ydermere skal man også have en del baggrundsviden omkring Strunge for at tolke hans billedsprog.

---

DISCO - Analyse og fortolkning
DISCO er fra Michael Strunges side et fremstød imod modedyrerne, også kaldt diskerne, hvilke han har store aversioner imod. Han synes ikke, de er genuine. Dette fremgår blandt andet af hans udtalelse: ”Prøv at gå på diskotek. Alt er en blank overflade. De unge snakker ikke sammen, kender ikke hinanden, tør ikke vise, hvad de mener, men skjuler sig selv under en overflade af smart tøj, så de slipper for at åbne sig selv.” .

Hans holdning kommer til udtryk i vers 1-6, hvor han skildrer om en ”cool og skidelækker” fyr, ...

---

ELSKEDE DISCODRONNING – analyse og fortolkning
Samme problematik mht. popkulturen finder man i digtet ELSKEDE DISCODRONNING. Han starter i strofe 1, vers 1-6, med at fortælle om sin elskede, hvis øjne – er sorte som asfalt og kolde som stål, og hvis mund – er tør som gasbeton. Umiddelbart virker det til, at han lægger ud med at beskrive sin elskede i meget positive vendinger, men ender faktisk ud med en yderst negativ beskrivelse. I vers 9-10 siger han: ”(Din elevator er sjældent hjemme hos den anden brik)”. Hermed sagt at hans elskede ikke er særlig intelligent, og kun har to brikker at flytte med, hvoraf det faktisk kun er den ene, der bliver brugt. I vers 11-12 fortæller han, at hendes bryster er ”afvisende i deres ...

---

BUS 1977 – analyse og fortolkning
Noget andet, Strunge kører meget på i sine digte, er folks ringe accept af hans slags – dvs. punkerne. Godt nok er SKRIGERNE et opgør med punken, men mange af digtene er skrevet, mens Strunge stadig var helhjertet punk . I strofe 1, vers 3-9, fortæller han om, at folk i bussen stirrer på hans udseende. De ”rystes i sæderne” over denne skabning, der kommer her og invaderer deres... Køb adgang for at læse mere

Skrigerne af Michael Strunge | Analyse

[1]
Bedømmelser
  • 15-11-2012
    ertrewtrewtrewtrewtrewtre