Indikatoren Methylrødt: Absorptionsspektrum og pKs

  • STX 3.g
  • Kemi A
  • 10
  • 5
  • 1514
  • PDF

Rapport: Indikatoren Methylrødt: Absorptionsspektrum og pKs

Rapporten undersøger indikatoren methylrødt. Vi undersøger absorptionsspektrum og pKs for methylrødt.

Formål
Vi skal i dette eksperiment undersøge absorptionsspektret for syre-baseindikatoren methylrødt, samt bestemme dennes pKS-værdi.

Studienets kommentar

Fin rapport. Afsnittet om fejlkilder burde have fået et afsnit for sig selv.

Indhold

Formål
Teori
Apparatur
Kemikalier
Udførelse
Resultater og beregninger
Konklusion

Uddrag

Udførelse
Vi starter med at afmåle 5 mL 0,02 % methylrødtopløsning med pipette, som vi overfører til en 250 ml målekolbe.
Til kolben tilsætter vi yderligere 20 ml 0,1 M HCl med pipette og fylder derefter op til mærket med demineraliseret vand. Da HCl indeholder oxoniumioner (H+), har vi lavet et indgreb i ligevægten. Le chateliers princip siger at: Et ydre indgreb i et ligevægtssystem fremkalder en forskydning, som formindsker virkningen af indgrebet. Så tilførslen af H+ fremkalder naturligvis en forskydning mod venstre, hvorefter HIn dannes. Opløsningen har nu en tydelig rød farve. V i ryster kolben og kalder den fremstillede opløsning for opløsning I.
På samme måde som opløsning I fremstiller vi endnu en opløsning, idet vi blot tilsætter 20 ml 0,1 M NaOH i stedet for 20 ml 0,1 M HCl. Dette indgreb fremkalder i modsætning til sidste opløsning en forskydning mod højre, så der bliver dannet basen In-. Farven bliver nu gul. Vi ryster kolben og kalder denne opløsning for opløsning II.

Ved hjælp af spektrofotometret optager vi nu et absorptionsspektrum for såvel opløsning I som opløsning II, idet vi nulstiller spektrofotometret med ionbyttet vand ved at følge fremgangsmåden i vejledningsmappen til apparatet. Efter at have indstillet spektrofotmetret måler vi de to opløsningers absor¬bans som funktion af bølgelængden mellem 400 nm og 700 nm. Altså i det synlige spektrum.

Opløsning III fremstiller vi herefter ved at afmåle 25 mL 0,1 M eddikesyre med måleglas, som vi hælder i et 100 mL bægerglas. Dette stiller vi på en magnetomrører, idet vi stikker en kombinationselektrode tilsluttet et pH-meter ned i opløsningen. Under omrøring til¬drypper vi 0,1 M NaOH-opløsning fra buretten ned i bægerglasset. Samtidig skal vi nøje iagttage pH metrets visning, for vi skal standse tildrypningen, når pH er ca. 5,5. Vi har nu fået dannet en pufferopløsning, idet vi titrerer ufuldstændigt en svag syre med en stærk base.

Vi kender også opløsningens pH, som vi skal anvende til beregning af pKS.

20 mL af den fremstillede opløsning i bægerglasset udtager vi med pipette og overfører til en 250 mL målekolbe. Til denne tilsætter vi med pipette 5 mL methylrødt opløsning, hvorefter vi fylder op til mærket med demineraliseret vand. Da blandingen af eddikesyre og natriumhydroxid var en pufferopløsning, har vi fået dannet et sådant puffersystem i målekolben bestående af HIn og In-. Derfor bliver farven hverken gul eller rød, men et sted imellem, altså en tydelig orange farve. Vi omryster denne kolbe og måler opløsning III's pH, som vi noterer.

Til slut måler vi absorbansen af opløsning III ved 550 nm idet vi først tjekker nulstillingen af spektrofotometret med ionbyttet vand... Køb adgang for at læse mere

Indikatoren Methylrødt: Absorptionsspektrum og pKs

[1]
Bedømmelser
  • 08-10-2014
    gggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg