Livet i badeværelset

I denne analysehjælp får du hjælp fra Studienets fageksperter til at analysere digtet “Livet i badeværelset” af Klaus Rifbjerg. Vi gennemgår de vigtigste elementer i digtet, som det er godt at have med i din analyse. Derudover får du et resumé af digtet, ordforklaringer til de svære ord samt baggrundsviden om den litterære periode, som digtet blev til i, og til sidst hjælper vi dig med at fortolke og perspektivere digtet.

Hvis du vil have en introduktion til analysen og fortolkningen, som kan hjælpe dig igang med arbejdet, så kan du lytte til vores podcast om digtet.

Præsentation af teksten

Titel: “Livet i badeværelset”
Forfatter: Klaus Rifbjerg
Genre: Digt

Klaus Rifbjerg blev født i 1931 og døde i 2015. Han var en særdeles produktiv og anerkendt dansk forfatter, der vandt et utal af litterære priser og skrev inden for meget forskellige genrer som lyrik, essays, prosa og journalistik. Samtidig vakte flere af hans tekster og holdninger debat, og han blev hurtigt kendt som en satirisk provokatør. Digtet “Livet i badeværelset” er fra Rifbjergs anden digtsamling, der har titlen Konfrontation (1960). Den regnes i dag for et af de vigtigste værker inden for den litterære periode, der kaldes konfrontationsmodernisme.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores analaysehjælp til Rifbjergs digt:

“Livet i badeværelset” er et modernistisk digt

Et genretræk ved Klaus Rifbjergs “Livet i badeværelset” er, at det er et modernistisk digt. Det kan vi se på flere måder. For det første er formen som sagt præget af frie vers, der ikke er lige lange og heller ikke rimer. Rytmen bliver derfor ujævn.

Det er typisk for modernistiske digte som “Livet i badeværelset”, at de bryder fri af faste regler for opbygning, rim og rytme. Modernistiske forfattere mente, at den moderne verden var fremmedgørende og utilregnelig, og derfor lod de formen i deres digte afspejle dette verdenssyn. På den måde afmonterede de den traditionelle måde at opstille et digt på - nøjagtig ligesom så mange andre normer i samfundet var blevet ændret med den moderne verdens fremkomst.

For det andet er det jeget eller individet, der er i centrum i digtet. Ganske vist ligger synsvinklen hos et stykke sæbe, men sæben fremstår meget menneskelig, så vi kan relatere til dens følelser, især i digtets første halvdel. Modernisterne mente, at det var den enkeltes egen opgave at finde mening i den moderne verden, blandt andet ved at bruge kroppens sanser.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Livet i badeværelset

[4]
Bedømmelser
  • 30-04-2023
  • 02-09-2021
    Givet af Underviser på Andet
  • 08-11-2020
  • 06-10-2020
    Givet af 3.g'er på STX