Kvinders stemmeret i Danmark - Opgave i Danmark

  • STX 2.g
  • Historie AHistorieopgaven 2.g
  • 10
  • 10
  • 3108
  • PDF

Kvinders stemmeret i Danmark - Opgave i Danmark

Dette er en opgave i historie om kvinders stemmeret i Danmark.

Problemformuleringen:
Hvordan fik kvinderne i Danmark stemmeret? og hvilken betydning har det for samfundet i dag?

I denne opgave vil jeg først redegøre for, hvordan kvinderne fik stemmeret i Danmark og hvor jeg vil beskrive kampen til stemmeretten.

Herefter vil jeg analysere 2 artikler hvor jeg kigger på, hvilken argumenter Paul Sveistrup og Gudrun Rørdam havde, for at kvinderne skulle have stemmeret og hvorfor kvinderne skulle kæmpe. Til sidst vil jeg vurdere hvilken betydning det har haft, at kvinderne fik stemmeret. Her vil jeg inddrage redegørelsen og analysen. Under hvert afsnit fortæller jeg, hvad jeg vil tage fat på i de efterfølgende punkter.

Indhold

- Kvinderne fik stemmeret i Danmark
- Kampen til kvindernes stemmeret
- Hvad skulle kvinderne bruge stemmeretten til? - - Hvorfor bør kvinderne have valgret?”
- ”Blot vi løfter i flok”
- Kvinders stemmerets betydning
- Betydningen på kortere sigt
- Betydningen på længere sigt
- Perspektivering

Uddrag

Man kan sige at den franske revolution var starten på kvindeoprør. Slagordene frihed, lighed og broderskab fra den franske samfundsform i 1789. De andre lande blev rørt af revolutionen, og de fleste europæiske lande fik forfattet menneskerettigheder i starten af 1900-tallet, men rettighederne var kun gældende for nogle modne mænd. Kvinderne var udelukket og det fik nogle kvinder til at protestere.

Olympe de Gourges udgav i 1791 ”Erklæring om kvindens og borgerindens rettigheder, hendes version lignede meget den franske borgerrettighedserklæring forskellen var, at hver gang der stod mænd, havde hun tilføjet – og kvinder.

Kvinderne i Danmark startede senere med oprør end de andre lande, selvom de fulgte landenes udvikling i tidsskrifter og aviser. Den gang kunne danske kvinder ikke drømme om at få stemmeret, det passede ikke ind til deres normer og de fleste mænd og kvinder troede, at deres stilling i samfundet og i ægteskabet, var bestemt af gud. Det lød sådan i kirkens vielsesritual indtil 1912, ”I kvinder, være Eders Mænd underdanige som Herren, thi Manden er Kvindens Hoved, ligesom og Kristus er Menighedens Hoved.” Og da de var troende kristne dengang, kunne man ikke sige noget mod guds ord... Køb adgang for at læse mere

Kvinders stemmeret i Danmark - Opgave i Danmark

[5]
Bedømmelser
  • 16-04-2012
    Givet af 2.g'er på STX
    God opgave. Afsnittet betydningen på længere sigt haltede dog lidt!
  • 19-11-2010
    En udmærket analyse og fortolkning ad kvindernes stemmeret i Danmark.
  • 21-08-2014
    Givet af HHX-elev på 3. år
    Hjælpsom opgave som giver inspiration.
  • 22-09-2010
    GOOOOOOOOOOOOOOOODT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1