Vietnam­krigen

I dette kompendium kan du få hjælp til at arbejde med Vietnamkrigen. Dette emne er populært at inddrage i større skriftlige opgaver (fx SRP, SSO og SRO), men du kan også møde det i den daglige undervisning. Vores kompendium giver dig et grundigt overblik over emnet samt forslag til konkrete kildetekster, som du kan inddrage i dit arbejde.

Overblik

I midten af 1800-tallet blev Vietnam en koloni til Frankrig. Koloniherredømmet varede indtil 2. verdenskrig, hvor en invasion af japanske tropper destabiliserede landet og endte med at fjerne Frankrig fra magten i 1945. Den kommunistiske bevægelse Viet Minh, under ledelse af Ho Chi Minh, fik i stedet kontrol med landet. 

Franskmændende forsøgte at tage kontrollen tilbage fra Viet Minh i 1946, men da de indså, at verden generelt var på vej væk fra tanken om kolonier, forsøgte de i stedet at støtte den tidligere vietnamesiske kejser Bao Dai i at tage magten tilbage. De næste år medførte mange politiske og militære konflikter, hvilket kulminerede i en officiel opdeling af Vietnam i 1954 – Ho Chi Minhs kommunistiske styre i nord, og et mere vestligt orienteret styre i syd ledet af Bao Dai og Ngo Dinh Diem. Bao Dai blev dog afsat året efter, så Diem fik hurtigt al magten i syd.

Allerede under Frankrigs tidlige forsøg på at genetablere kontrollen med Vietnam havde USA været kraftigt involveret med fx økonomisk støtte, da den amerikanske regering så det som en central opgave at begrænse kommunismens fremvækst på globalt plan. Efter Frankrig opgav Vietnam, begyndte USA at støtte den sydvietnamesiske regering, ledet af Diem. 

En planlagt folkeafstemning skulle have ført til genforeningen af det delte Vietnam, men den blev aldrig afholdt. I stedet begyndte en krig mellem nord og syd, som blev yderligere kompliceret af den oprørske Viet Cong-bevægelse i Sydvietnam, som også støttede op om kommunisterne i Nordvietnam.

Igennem de følgende år eskalerede USA gradvis deres støtte til Sydvietnam. Præsident Kennedy sendte et stort antal militære rådgivere og specialtropper til at støtte landet. Diem blev dog samtidig mere og mere upopulær blandt befolkningen på grund af korruption og manglende forståelse for befolkningens ønsker og behov – og i 1963 blev han afsat ved et statskup, som hemmeligt blev støttet af USA. I årene efter kuppet var Sydvietnams styre ekstremt ustabilt, og området oplevede en lang række militærkup og skift af ledere.

Efter en række konfrontationer mellem amerikanske og nordvietnamesiske skibe i Tonkinbugten i 1964 blev USA's involvering i krigen yderligere intensiveret gennem Tonkinbugtresolutionen. Det førte blandt andet til en række intensive bombardementer af Nordvietnam, samt en endnu større tilstrømning af amerikanske tropper i regionen.

Krigen gik dog ikke godt for USA. Trods deres teknisk overlegne militære styrke var USA's tropper ikke vant til at kæmpe i jungleområder, og særligt Viet Congs guerrillametoder gjorde det vanskeligt at opnå reel fremgang. Samtidig begyndte mediernes dækning af krigen at vende den globale folkestemning i mod amerikanerne - særligt da det blev afsløret, at amerikanske tropper havde begået massakerer mod civile vietnamesere (fx My Lai), eller da der blev offentliggjort fotos af skrigende børn, som flygtede fra amerikanernes napalm-bombardementer

Alle disse faktorer førte gradvis til, at USA begyndte at trække sig ud af Vietnam igen – denne "Vietnamisering" blev ledet af præsident Nixon og førte til sidst til, at de sidste amerikanske tropper forlod landet helt i 1973. Uden amerikansk støtte havde Sydvietnam reelt ingen chance mod Nordvietnam, så herefter var krigen hurtigt overstået - i 1975 indtog de nordiske styrker den sydvietnamesiske hovedstad Saigon, og Vietnam blev samlet til ét kommunistisk land. 

Mediedækningen af Vietnamkrigen førte til en øget global opmærksomhed på de menneskelige konsekvenser af krig, som stadigvæk fylder meget i nutidens nyhedsbillede. Krigen havde samtidig en negativ effekt på USA's globale omdømme, som fortsat kan mærkes i dag. Lokalt set kan eftervirkningerne af krigen især ses på de dramatiske følgevirkninger af plantegiften Agent Orange, som USA sprøjtede ud over Vietnams jungler og marker i enorme mængder – og som senere viste sig at have voldsomme skadevirkninger på mennesker. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Vietnamkrigen

[2]
Bedømmelser
  • 09-03-2023
    Givet af 3.g'er på STX
  • 12-12-2020