[19]

H.C. Andersens eventyr

I denne webbog får du hjælp til at analysere og fortolke H.C. Andersens eventyr. Guiden indeholder alle de noter og analysepunkter, som det kan være relevant at komme ind på, når du arbejder med H.C. Andersens eventyr.

Guiden inddrager desuden konkrete eksempler fra kunsteventyr som fx ”Klokken”, ”Skyggen”, ”Grantræet”, ”Hyrdinden og Skorstensfeieren”, ”Nattergalen”, ”Den grimme Ælling” og mange flere.

Noterne og analysemodellen går i dybden og giver dig hjælp og inspiration til, hvad du kan komme ind på, når du skal analysere et af H.C. Andersens eventyr. Slå blot op i guiden, og få hjælp til netop det, du har brug for. 

Analyseguiden til H.C. Andersens eventyr kommer blandt andet ind på H.C. Andersens liv og forfatterskab, kunsteventyret og folkeeventyret, romantikken og borgerskabets dannelsesideal, fortælleteknik og sprog, komposition og eventyrtræk, temaer og motiver, personer og miljø, fortolkningsmuligheder, perspektivering og meget mere. 

NB: Analyseguiden er skrevet i et let forståeligt sprog, og den bygget op, sådan at du kan springe rundt til netop de afsnit, du har brug for. På den måde er den optimal at have ved hånden, både i det daglige, hvor du skal arbejde med H.C. Andersens eventyr, og i forbindelse med større projekter og eksamener.

Fakta om H.C. Andersen

Navn: Hans Christian Andersen
Liv: Født i 1805 i Odense. Død i 1875 i København.
Ægteskabelig status: Ugift.
Genrer som forfatter: Digte, rejseskildringer, dramaer, romaner, eventyr og selvbiografier.

H.C. Andersens liv og forfatterskab i korte træk

H.C. Andersen vokser op som en fattig skomagersøn i Odense. Han bliver regnet for at være et klogt, men også underligt barn, der helst bruger tiden på at digte, fantasere og drømme om at blive en stor kunstner. Som 14-årig drager han til København for at blive sanger, balletdanser eller skuespiller, hvilket mislykkes.

Til gengæld ser nogle rige borgere et lys i ham og sender ham på latinskole (gymnasium), hvilket normalt var vejen til en god dannelse og et solidt erhverv. Andersen hader dog latinskolen og klarer den kun med nød og næppe. Da han bliver student som 23-årig begynder han i stedet for alvor at digte og får i løbet af 1830’erne voksende succes som forfatter, og denne succes fortsætter helt til hans død i 1875.

Forfatterskabet

H.C. Andersen begynder ikke sin karriere som eventyrforfatter, men derimod med at skrive digte og rejseskildringer, og gennembruddet får han med romanen Improvisatoren fra 1835. Samme år udgiver han dog sit første hæfte med Eventyr, fortalte for børn, og eventyrgenren bliver den, der gør ham berømt over hele verden. I alt når han at skrive ca. 150 eventyr.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

H.C. Andersens eventyr

[19]
Bedømmelser
  • 05-06-2015
    Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
    Rigtig god guide, som i grove træk også godt kan bruges til eventyr af andre forfattere. Den sproglige del var lige, hvad jeg havde brug for.
  • 31-08-2015
    Gode analysepunkter og meget udførligt skrevet!
  • 01-05-2019
    Givet af Folkeskoleelev i 10. klasse
    meget godt
  • 23-08-2017
    Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
    fantastisk kan klart anbefales