Gandhi og Indiens frigørelse

  • STX 2.g
  • Historie A
  • 10
  • 12
  • 4553
  • PDF

Gandhi og Indiens frigørelse

Dette er en opgave om Gandhi og Indiens frigørelse i Historie.

Problemformulering
Redegør for den politiske situation i Indien op til løsrivelsen fra Storbritannien.
Yderligere ønskes der en analyse af Gandhis indvirkning på frihedsbevægelsen.
Endelig ønskes en diskussion af, hvilke faktorer der havde betydning for, at Indien blev frit og ikke endte med en voldelig nedkæmpelse af oprørsbevægelsen.

Studienets kommentar

Opgaven er meget redegørende og der er næsten ingen diskussion.

Indhold

1. Indledning 3
1.1. Problemformulering 3
2. Indien under Storbritannien 3
2.1. Sepoyoprøret 4
3. Mahatma Gandhi – (1869-1948) 5
3.1. Sydafrika og Indien 5
3.2. Amritsarmassakren 7
3.3. Politikken – Muslimer kontra hinduer 7
4. Vejen mod selvstændighed 8
4.1. Anden verdenskrig og tiden efter 10
5. Konklusion 11
Litteraturliste 12
Bøger 12
Film 12
Internet 12

Uddrag

1. Indledning
Denne opgave vil se på Indien og dets historie med henblik på hvordan forholdene var for befolkningen under det britiske styre. Med en kildekritisk metode kigges der nærmere på sandheden omkring briternes måde at styre Indien på, og ikke mindst følge frihedskæmperen Mahatma Gandhi. Hvad fik ham til at stille op imod et kæmpe imperium der på daværende tidspunkt herskede, og hvilke metoder brugte han imod det? Kunne den kendte mand alene med sin spinderok sejre over englænderne eller hvordan brugte han denne passive vold? Alt dette vil være nærmere beskrevet lige fra englændernes kolonisering af Indien og frem til dets selvstændighed.

2. Indien under Storbritannien
Den 31. december år 1600 blev der under den engelske dronning Elisabeth 1 oprettet et kompagni bestående af handelsmænd fra London. Formålet var at drive handel i Indien og kompagniet fik derfor navnet East India Company. Kompagniets magt blev med tiden forøget, hvilket dog ikke fandt sted uden kamp. Englænderne opsøgte på det tidspunkt den daværende stormogul i håb om at kunne få lov til at drive handel, men efter 2 år forgæves forhandlinger måtte englænderne rejse derfra uden tilladelse. Herefter begyndte de engelske kaptajner at angribe alle indiske skibe, som havde kurs mod Indien, og i 1612 bøjede stormogulen sig og kompagniet fik deres tilladelse til at handle. Det var hovedsageligt krydderier, indigo farvestoffet samt bomulds- og silkestoffer.
Kompagniet voksede hurtigt og blev næsten som en stat i selve staten, idet de også pressede stormogulerne til at få patent på skatteopkrævning i hele det området de dækkede over. På den måde fik kompagniet en enorm magt ikke mindst økonomisk, og kompagniet blev også begyndelsen til det engelske styre i Indien, der gik fra grænsen af Afghanistan og Iran i vest og op til det nuværende Myanmar i øst.

2.1. Sepoyoprøret
Over 200 år efter kompagniet for første gang satte sine fødder på Indisk jord kom der i 1857 et kæmpe oprør blandt sepoyerne, der er de menige indiske soldater i den britiske hær. Soldaterne blev rekrutteret fra forskellige miljøer rundt omkring i Indien og bestod derfor af både muslimer og... Køb adgang for at læse mere

Gandhi og Indiens frigørelse

[18]
Bedømmelser
  • 02-06-2010
    Rigtig god opgave. Jeg kan bruge meget af det, og du har tydeligvis brugt meget lang tid på opgaven, hvilket er rigtig godt. Synes godt, at du kunne have fået et 12-tal.
  • 08-12-2010
    Givet af HF-elev på 2. år
    opgaven er rigtig god med gode kilder, du burde få 12 for den. du kommer godt ind omkring det hele.
  • 05-12-2014
    .....................................
  • 13-02-2014
    En rigtig god opgave! den kan helt klart anbefales