Rapport om Fremstilling af Ethanol ved Gæring

  • HTX 1. år
  • Kemi B
  • 12
  • 7
  • 1709
  • PDF

Rapport om Fremstilling af Ethanol ved Gæring

Rapporten beskriver en fremstilling af ethanol ved gæring. Vi udfører gæringsprocessen og destilleringsprocessen. Herudover søger vi at bekræfte, at vi rent faktisk har fremstillet ethanol ved gæring.

Formål
Formålet med dette forsøg, er at fremstille ethanol ud fra en gæringsproces af sukker og bagergær. opløsningen destilleres, og derefter bestemmes mængden af udvundet ethanol, samt at alkoholen vil stige fra den resterende basis procent på 12. Derefter kan det påvises om der er alkohol i destillatet.

Indhold

Formål
Teori
Materialer
Sikkerhed
Metode og Forsøgsopstilling
Resultater og beregninger
Diskussion og Fejlkilder
Konklusion
Bilag 1

Uddrag

Metode og Forsøgsopstilling
Som basis regel, skal alt udstyr, mht. bægerglas, kolber og anvendte ’produkter’ som sukker, gær, vand mv. vejes af før, under og efter forsøget – skaf hellere for mange oplysning, end for lidt!

Gæringsprocessen
Her dannes en basis alkohol – 12 %:
 Sukker, bagergær og det demoraliserede vand afvejes og hældes i en kronisk kolbe – rækkefølgen er vilkårlig.
 Vær opmærksom på at alt gæren er opløst, ellers opnås der ikke så ligeså godt resultat.
 Kolben lukkes med en passende prop, der er forbundet med et glasrør, med en gummislange i. Den eneste vej ud af kolben er nu gennem glasrøret, med gummislangen.
 Det mættede Ca(OH)2 hældes i et bægerglas.
 Gummislangen fra kolben placeres i bægerglasset. Røret skal være under Ca(OH)2’s væskelinje, da man derved kan se om der fremkommer bundfald eller ej, pga. dannet CO2 – beskrevet i teoridelen..
 Opstillingen skal nu stå i varmeskabet på 35-400C, i en uges tid.

Destilleringsprocessen
Forsøgsopstillingen opstilles.
 Bestem rumfanget af gæringsvæsken i ml
- Her var det 341 ml.
 50 ml. af den gærede opløsning udtages via pipette med pipettebold, til destillation.
 Bægerglasset afvejes, og den gærede opløsning kommes i bægerglasset.
 Pimpesten tilsættes blandingen.
 Termometeret placeres lige ud for knækket på glasrøret(se figuren), da det er dampens temperatur vi vil måle.
 Forsøget startes – varmekappen tændes og afkølingen af vand fra en koldvandhane startes (afkølingen gør at dampene fortættes igen og drypper ned i bægeret).
 Temperaturen holdes på 800C – da ethanols kogepunkt
ligger på 78,40C
 Når kogepunktet kommer op på 1000C, er alt
ethanol fordampet, og det er nu vand der fordamper – forsøget stoppes!

Bekræftelse af ethanol
 Reagensglasset flydes med en tredjedel destillat (destillatet fra destilleringsprocessen).
 Ca. 1 cm 1M H2SO4 tilsættes, samt 1-2 dråber 0,2M KMnO4.
 Blanding opvarmes over bunsenbrænder – undgå stødkogning, bevæg reagensglasset vha. en træklemme.
 Når væskeblandingen skifter farve fra violet til farveløs, er alkoholen påvist... Køb adgang for at læse mere

Rapport om Fremstilling af Ethanol ved Gæring

[9]
Bedømmelser
  • 10-02-2012
    Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
    MEGA NICE TAK FOR HJÆLPEN NU KAN JEG ENDELIG LAVE MIT EGET DOG MANGLER DER FEJLKILDER....
  • 20-06-2012
    fiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiint
  • 18-05-2014
    Super fed rapport, dejlig hjælp når man er kørt fast :)
  • 23-06-2013
    Givet af 3.g'er på STX
    Super godt teoriafsnit og godt middel til at få et overblik over emnet.