Kvindesynet og kvindelige forfattere i det moderne gennembrud

  • HHX 2. år
  • Dansk A
  • 10
  • 21
  • 6438
  • PDF

Kvindesynet og kvindelige forfattere i det moderne gennembrud

Opgaven indeholder:

Redegørelse for perioden 1850 - 1900 "Det moderne gennembrud". Dernæst en beskrivelse af kvindesynet under det moderne gennembrud i borgerskabet, og de kvindelige forfattere, temaerne i deres romaner og samfundets modtagelse af kvindelitteraturen.

Dernæst en analyse af en roman af Amalie Skram "Foraadt", som tydeligt belyser hvordan samfundet var præget af en patriarkals tankegang. Afslutningsvis diskutere jeg kvindelitteraturens betydning for kvindesynet.

Lærers kommentar

Der var umiddelbart ikke nogle anmærkninger fra mine lærer.

Indhold

Indledning /forklaring af problemstilling

1. Del
Danmark i perioden 1850 – 1900 – kort fortalt
Kvindesynet i perioden 1850 - 1900
- Kirkens kvindesyn
- Patriarkatet
- Sædelighedsfejden
- Kvindeorganisationerne
- Kvinderne i ægteskabet

2. Del
De kvindelige forfattere og deres litteratur
- De mandlige kvindeforkæmpere
- De kvindelige forfattere
- Temaerne i kvindelitteraturen
- Samfundets modtagelse af kvindelitteraturen
Amalie Skram – hendes liv og forfatterskab
Analyse af ”Forraadt”
- Resumé
- Aktantmodellen
- Opbygning
- Synsvinkel
- Titlen
- Symboler
- Personkarakteristik
- Temaer
- Konklusion

3. Del
Kvidelitteraturens betydning for kvindesynet
Konklusion
Litteraturliste
Noter

Uddrag

Indledning / Forklaring af problemformulering

Min hensigt med denne opgave er, at give et samlet og forenklet billede af kvindesynet og kvindelitteraturen fra ”Det moderne gennembrud” i Danmark. Der er ingen tvivl om, at Danmark har været påvirket af udviklingen i udlandet, men jeg har valgt at skrive udelukkende om danske kvinder og deres litteratur.
I første del af opgaven beskriver jeg kvindesynet i perioden 1850-1900. Jeg har valgt at beskæftige mig med det overordnede kvindesyn, og de forhold der gennem tiden havde påvirket dette. I min beskrivelse af kvindesynet har jeg fokuseret på overklassens problemstillinger, da moralnormerne først og fremmest fastlagdes af overklassen . De kvindelige forfattere var også selv fra borgerskabet, de havde et andet liv og en anden tilværelse, end f.eks. arbejderhustruen og landbokvinden, og det var denne de skildrede i deres litteratur.
Dannelsen af kvindebevægelserne var en vigtig del for kvindens historie, hovedsagligt i arbejder klassen og for de dårlige stillede kvinder. De kvindelig forfatter var også engagerede i de sociale spørgsmål, men klasseforskellen er meget tydelig i den forbindelse. Overklassens kvinder havde svært ved at identificere og solidarisere med socialt dårligere stillede kvinder, derfor varetager deres litteratur ikke problemstillinger om f.eks. valgret, ligeløn m.m. og derfor har jeg også udeladt disse problemstillinger i min opgave.

I anden del af opgaven har jeg nærmere beskrevet kvindelitteraturen Herunder, hvilke forfattere, hvad der satte dem i gang, hvad de skrev om og hvordan samfundet tog imod dem. Foruden de kvindelige forfattere jeg nævner, fandtes også en anden gruppe kvindelige forfattere, men disse skrev ikke om de problemstillinger gennembruddets kvinder er kendte for. De skrev ”underholdningslitteratur” . Dem vil jeg ikke nærmere beskrive, da jeg ikke synes de har haft nogen særlig betydning for kvindeoprøret og kvindesynet.
Jeg har dernæst valgt at give en kort præsentation af Amalie Skram, da hun er en yderst vigtig kvinde for gennembrudslitteraturen. Jeg har analyseret hendes roman ”Forraadt”, da jeg flere steder havde læst om den, og hvilke temaer den indeholdte. Derudfra vurderede jeg, at den ville være et relevant eksempel på en typisk gennembruds roman. Jeg har i analysen ikke fokuseret så meget på de litterære virkemidler, men valgt at koncentrere mig om handlingen og hvordan romans handling og temaer hænger sammen med tidens problemstillinger.

Til sidst har jeg vurderet og diskuteret, om og hvordan, gennembruddets kvindelitteratur var vigtigt for kampen mod de herskende kønsroller.

---

Temaerne i kvindelitteraturen
Temaerne i gennembruddets kvindelitteratur var således forhold kvinderne selv oplevede i deres hverdag, disse var:
Borgerskabets kvinder og deres økonomiske afhængighed af en mand, ægteskabet mellem en 30 – 40-årig mand og en 17 – 20-årig pige, kedsomheden og ulykkeligheden i ægteskabet, den borgerlige pigeopdragelse som medførte uvidenhed om seksualiteten.
Men det mest centrale tema i gennembruddets kvindelitteratur, må dog siges at være ”Sædelighedsfejden” og den herskende dobbeltmorale, som giver mænd lov til et seksuelt liv før et ægteskab og forbyder kvinderne det. Mens nogle mandlige forfattere mente at den ”frie kærlighed” for både mænd og kvinder skulle være løsningen på denne debat, mente mange kvindelige forfattere, herunder Victoria Benedictsson, at den eneste løsning var at forbyde både mænd og kvinder, kønsdrift før et ægteskab .

Samfundets modtagelse af kvindelitteraturen.
De første romaner af kvinder skabte stor debat i samfundet, og kvinderne som hævede de første oprørske stemmer blev betragtet som 'unaturlige', 'ulydige', 'umoralske', og 'latterlige', som mændene udtrykte det og skrev i deres blade Selv George Brandes, som ellers kæmpede kvindernes sag, var dobbeltmoralsk når det gjaldt kvindelitteraturen. Han fandt det yders upassende at kvinder skulle blande sig i den diskussion og han kritiserede deres litteratur ufølsomt.

Amalie Skram - hendes liv og forfatterskab

Amalie Bertha Alver blev født i 1846 i Bergen. Hun voksede op i en mindre velhavende familie, men gik alligevel på byens bedste pigeskole, hvor hun fik en god uddannelse. Denne skulle dog ikke bruges til noget. Som 17-årig blev hun forlovet med den 28-årige Skibsfører... Køb adgang for at læse mere

Kvindesynet og kvindelige forfattere i det moderne gennembrud

[4]
Bedømmelser
  • 29-01-2012
    Givet af 2.g'er på STX
    Super opgave, hvor man kan få en god inspiration fra.
  • 19-03-2010
    Udmærket inspirationskilde.
  • 13-01-2013
    Givet af 3.g'er på STX
    dekkgnamn,fgeofklsdmfk
  • 06-06-2012
    efrrerereerrerefrerf