Erkendelses­teori

I dette kompendie kan du læse om erkendelsesteori. Erkendelsesteori er en filosofisk disciplin, som handler om at undersøge, hvordan vi kan opnå viden, og hvad det i det hele taget vil sige at have viden om noget.

Erkendelsesteori er en del af kernestoffet i Filosofi på B-niveau, og det kan også indgå som et af de mulige emner på C-niveau. I kompendiet gennemgår vi nogle af de filosoffer, som har spillet vigtige roller ift. udviklingen af erkendelsesteorien gennem historien, samt nogle centrale begreber indenfor erkendelsesteorien. 

Kompendiet er især skrevet til brug i Filosofi, men du kan også bruge det i Idéhistorie eller i forbindelse med tværfaglige opgaver. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra kompendiet.

Kritik af kausalitetsbegrebet

Hume er blevet særlig kendt for sin beskrivelse af, hvordan mennesker opfatter kausalitet (årsagssammenhænge). 

Hvis vi fx ser en billiardkugle, som rammer en anden billiardkugle og sætter den i bevægelse, så vil vi helt naturligt tænke, at den ene billiardkugles bevægelser er årsag til den anden billiardkugles bevægelser. Humes indvending her er dog, at vores sanseindtryk aldrig kan vise os en årsagssammenhæng direkte. Det eneste vi faktisk ser er en billiardkugle, som bevæger sig hen til en anden, og efterfølgende en anden billiardkugle, som begynder at bevæge sig. At den ene bevægelse skulle være årsag til den anden, siger sanseindtrykket os ikke noget om. Vi kan ikke ‘se’ årsagssammenhængen med sanserne. 

Når vi alligevel har en tendens til at tænke i årsagssammenhænge, skyldes det i følge Hume simpelthen vanen. Vi er blevet vant til, at visse typer ting ofte sker efter visse andre typer ting, og derfor har vi også dannet en forventning om, at det vil gælde i fremtiden. I følge Hume er kausalitet altså ikke noget vi erkender med fornuften, men blot noget, som vi føler i kraft af en vane. Bare fordi noget er sket på en bestemt måde hundrede gange tidligere, så kan vi ikke rent logisk konkludere, at det vil forholde sig på samme måde næste gang. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Erkendelsesteori

[1]
Bedømmelser
  • 28-05-2023
    Givet af 3.g'er på STX