Enhedslisten

Enhedslistens historie

I 1980’erne var der mange små partier på venstrefløjen, der alle kæmpede for at nå over spærregrænsen. I 1989 besluttede Venstresocialisterne, Danmarks Kommunistiske Parti og Socialistisk Arbejderparti at indgå et valgforbund, hvor de stillede op under en fælles liste; Enhedslisten.

I starten havde de tre stiftende partier hver især vetoret i politiske spørgsmål. Det gjorde det svært at føre fælles politik. Vetoretten blev sidenhen ophævet og i 1991 blev Enhedslisten omdannet til et egentligt parti med det officielle navn Enhedslisten - De Rød-Grønne. De efterfølgende år blev især brugt på at bygge en partistruktur op. Her adskiller Enhedslisten sig fra andre partier i Folketinget. Eksempelvis er den øverste myndighed i Enhedslisten årsmødet. Her besluttes Enhedslistens politik, og der vælges hovedbestyrelse og spidskandidater til Folketinget. Mellem årsmøder er det hovedbestyrelsen, der er den øverste ledelse - ikke folketingsgruppen. Det betyder, at væsentlige politiske spørgsmål skal drøftes af hovedbestyrels…

...

Enhedslistens ideologi

Enhedslisten er et socialistisk parti og befinder sig til venstre for midten på både den fordelingspolitiske og den værdipolitiske skillelinje. Vi kan se det socialistiske i partiets modstand mod kapitalisme og kamp for øget lighed. Enhedslisten mener eksempelv…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind