[12]

En Vandrings­mand

I denne analysehjælp hjælper vi dig med at analysere novellen “En Vandringsmand”, som også hedder ”Vandreren. En Epilog”. Novellen er skrevet af den danske forfatter Henrik Pontoppidan.

”En Vandringsmand” er udgivet i 1899, men den er en senere version af en novelle, som oprindeligt blev udgivet i 1887 med titlen ”Vandreren. En Epilog”. Vi har valgt at bruge versionen fra 1899, fordi det er den mest brugte udgave. Du kan dog bruge pointerne fra analysehjælpen til begge tekster, for handlingen er den samme i de to versioner.

"En Vandringsmand" handler om en ung vandringsmand, som kommer til en ny egn. Han ser ud over egnens marker og forestiller sig, hvordan de tidligere har været arbejdspladser for bønder. Han tænker over, hvor hårde arbejdsvilkår de må have haft dengang. Han glæder sig over, at disse dårlige vilkår hører fortiden til, og at alting nu er blevet meget bedre. Vandringsmanden går videre forbi markerne og ser et hus. Han møder her den gamle kvinde Else og derefter husmandskonen Kathrine og får et indblik i deres levevis.

I analysehjælpen finder du et resumé af novellen og en side med baggrundsinformation om novellens forskellige udgaver, forfatteren Henrik Pontoppidan og historisk baggrundsviden. Du kan også finde en udgave af novelleteksten med ordforklaringer, så du kan få styr på de ord, der er svære at forstå.

I analysehjælpen finder du også en liste med arbejdsspørgsmål, som du kan lade dig vejlede af, hvis du selv vil øve dig i at analysere. Derudover har vi lavet en grundig analyse af alle de punkter, der normalt indgår i en analysemodel. Analysehjælpen indeholder også en samlet fortolkning, hvor vi kommer ind på novellens budskab og tema, og til sidst finder du et afsnit med en perspektivering til det moderne gennembrud.

Uddrag

Du får her et kort uddrag af analysehjælpen:

Tema

Et vigtigt tema i novellen er naivitet. Det tematiseres i modstillingen af vandringsmandens romantiske verdenssyn og Else og Kathrines barske levevilkår. I en bredere sammenhæng kan vi se det som en modstilling af det romantiske verdenssyn over for det moderne gennembruds realisme.

Modstillingen af vandringsmandens verdensbillede og Else og Kathrines levevilkår har stor betydning for læserens fortolkning af temaet. De tydelige kontraster giver novellen en ironisk undertone, fordi de får vandringsmandens verdensbillede til at virke absurd.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

En Vandringsmand

[12]
Bedømmelser
  • 01-06-2021
    Givet af 1.g'er på STX
    Forstod absolut intet før, så det her var luksus når man alligevel skal aflevere en dho på fredag
  • 25-09-2019
    Givet af 3.g'er på STX
    super fin hjælp til forståelse samt analyse! guld.
  • 04-06-2023
    Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
  • 13-05-2023
    Givet af 1.g'er på STX