Eksempel

Her får du to eksempler på en kronik med tilhørende metatekst. Vi har udarbejdet eksemplerne, så du kan se, hvordan du kan bygge en kronik op på en god måde, og hvordan du kan skrive din metatekst. 

Ud fra den samme opgaveformulering har vi valgt at lave to forskellige kronikker, som har hvert sin syn på emnet. Først kan du læse en kronik, hvor vi forsvarer værdien af tro i en moderne verden, dernæst kan du læse den modsatte kronik, som i stedet forsvarer viden og angriber troens værdi. 

Løbende i teksten finder du i fold-ud-bokse en kort forklaring på vores overvejelser i forbindelse med de pågældende afsnit. 

Begge eksempler er besvarelser af opgave 2 fra det vejledende opgavesæt til Dansk A HTX fra september 2019:

Kronik om tro og viden

Denne opgave er todelt:

A: Skriv en kronik om, hvad tro og viden betyder for dig og din generation. I kronikken skal du inddrage mindst to tekster fra opgavesættet.

B: Begrund din argumentation og dine øvrige formidlingsmæssige valg, herunder sproglige og retoriske virkemidler. Du skal dokumentere dette med eksempler fra din kronik.

Overskrift: Vælg selv en overskrift

Eksempel 1: Forsvar for troens værdi i en moderne verden

I dette eksempel har vi skrevet en kronik, som er et forsvar for troens værdi i en moderne verden. Efter kronikken kan du læse vores metatekst, hvor vi redegør for de formidlingsmæssige valg. 

Kronik: Tro gør dig klog

Den unge generation har virkelig taget den digitale verden til sig, og der er så nem adgang til viden, at det i dag kræver mod at turde tro. Tro er ikke ensbetydende med religion, og det er ikke negativt at tro. At tro er en evne til at udfordre sig selv og tænke større tanker, og sådan en tro har den unge generation brug for i en verden med krig og kaos.

Se forklaring af afsnittet
 

Kun brugere med et Studienet medlemskab kan se dette indhold. Køb adgang.

Min generation er ikke vokset op i fredstid. Vi er vokset op med internettet og har hele livet været vidner til tv-billeder af krig og ufred ude i verden. Krig i Irak, krig i Afghanistan og netop nu krig i Syrien. Som børn er vi blevet skræmt af de mange billeder, men ellers er vores liv egentlig ikke blevet påvirket ret meget af krigene - ind til nu. For her i Danmark spreder der sig lige nu en farlig diskurs om, at religion er skadelig og ødelæggende, når det kan forårsage så store krige og konflikter. Mange unge vælger på den præmis religionen helt fra i deres liv, og der begår de en meget alvorlig fejl. For vi har netop nu stor brug for troen i vores liv.

Se forklaring af afsnittet
 

Kun brugere med et Studienet medlemskab kan se dette indhold. Køb adgang.

En ny forståelse af ordet ’tro’

Men hvad er tro egentlig? Skal man som kristen tro på, at Jorden blev skabt på 7 dage for at være troende? Svaret er et stort og rungende NEJ. Videnskaben har gjort, at vi i dag er meget tæt på at forstå forklaringerne på livets mysterier, fx Jordens skabelse. Derfor behøver man ikke tro på Bibelen i bogstavelig forstand. Og derfor har betydningen af ordet ’tro’ naturligvis også ændret sig.

Man har lov til at tro på lige det, man vil, men for min generation behøver tro faktisk ikke have noget med religion at gøre. Man kan tro på en større mening med livet, tro på held eller tro på, at ting sker af en eller anden årsag. Man kan eksempelvis godt vide med sin fornuft, at held ikke eksisterer. Hvis du finder en tyver ude foran Netto, så ved du jo inderst inde godt, det ikke er held men tilfældighed. Men du kan samtidig føle dig heldig og tro på, at der nok var en mening med, at det lige var dig, der skulle finde den tyver.

Tro er dermed ikke det modsatte af viden, og tro er heller ikke nødvendigvis det samme som religion. Vi er nødt til at få et bredere og langt mere positivt syn på det at tro, men mange indspark i tidens offentlige debat trækker den stik modsatte vej.

Det gælder fx Simon Talbots Sketch Show Jehovas Vidner på TV2 Zulu fra 2016. I sketchen spiller Talbot, som selv er vokset op i en religiøs familie, en ung fyr fra Jehovas Vidner. Han bliver lukket ind hos en mand, der er interesseret i at lære om troen. Ved brug af en række - og det indrømmer jeg gerne - ekstremt sjove virkemidler fremstiller han livet som troende som indskrænkende, trist og kedeligt.

Se forklaring af afsnittet
 

Kun brugere med et Studienet medlemskab kan se dette indhold. Køb adgang.

Vi skal lære at undre os

Men livet som troende er alt andet end indskrænkende. Og der skal faktisk en vis portion mod til for at leve et liv, hvor man tør tro. Men når det lykkes, og man tør gå rundt at tro i stedet for at vide, bliver man et rigere, klogere menneske med mere indsigt i sig selv og i verden. Lyder det som nogle lidt for store ord i dine ører? Jeg kan godt forstå dig, men lad mig komme med et eksempel.

Det er lørdag, og du er ude at gå en tur. Du har selvfølgelig din smartphone i hånden. En dame foran dig smider et cigaretskod på fortovet, og du bliver så irriteret, at du googler ”cigaretskodder i naturen” og finder ud af, at 9 af 10 danskere mener, at cigaretskodder i naturen er et problem. Så ved du dét, og din irritation forsvandt næsten.

Du kunne dog også have ladet telefonen blive i lommen og tændt for de små grå. Så var du måske begyndt at tænke over, hvorfor cigaretskodder i naturen egentlig er skadelige, eller hvordan du kan reducere din egen miljøbelastnin...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind