Det røde Gardin

I denne analysehjælp får du hjælp til at forstå novellen "Det røde Gardin", der er skrevet af Amalie Skram. Vi hjælper dig både med selve analysen af teksten og kommer også med vores bud på en fortolkning af den. Desuden viser vi dig, hvordan novellen kan perspektiveres til strømninger i samtiden.

Novellen udkom oprindelig i tidsskriftet Tilskueren i 1897, men blev genudgivet i 1899 i Amalie Skrams novellesamling Sommer. Det er derfor ofte 1899, der nævnes som novellens udgivelsesår, selvom den altså er to år ældre.

”Det røde Gardin” handler om en kvinde, der anskaffer sig et rødt stykke stof, som hun vil bruge som gardin. Hun kan imidlertid ikke finde en god placering til stoffet, og hendes mand ler hånligt af hendes forsøg på at få det i stand. Til sidst må hun opgive projektet, og nogle dage efter dør hun.

Derefter følger vi mandens reaktion på hendes død. Han er i sorg og bliver spurgt, hvad den døde skal have på. Han foreslår, at de bruger det røde stof. Novellen slutter med, at han går ind for at se til sin afdøde kone. Her får han øje på en grøn flue, der kravler omkring under ligklædet. Han skærer hul i stoffet, så fluen kan komme ud, og der samtidig stiger en lugt af lig op fra stoffet.

I det følgende finder du først et længere resumé af novellen. Derefter følger en side med historisk og litteraturhistorisk baggrundsinformation, som er vigtig for at forstå novellens handling og baggrund. Her kan du læse om Amalie Skrams forfatterskab og om ægteskabstemaet, som er gennemgående i hendes tekster. På siden ”Forstå teksten” finder du en kommenteret udgave af novellen. Her gennemgår vi handlingen afsnit for afsnit og giver dig en række ordforklaringer til de svære ord i novellen.

I analysen stiller vi først en række arbejdsspørgsmål, så du ved, hvad du skal se efter, når du selv skal analysere ”Det røde Gardin”. Derefter giver vi dig vores svar på spørgsmålene i en grundig analyse, hvor vi kommer ind på alle de punkter, der normalt indgår i en analysemodel for noveller. Efter analysen er der et afsnit om fortolkning, tema og budskab samt en litteraturhistorisk og en tematisk perspektivering af novellen.

Her får du et kort uddrag af analysehjælpen:

Tema

Døden er et centralt tema i novellen. Der gives ikke nogen forsoning i novellen. Manden oplever til sidst, at døden ser ”skøn ud”, men denne opfattelse punkteres hurtigt: ”Men det skyldtes vel det klare stofs stærke farve.” Der gives heller ingen illusioner i teksten. Døden er brutal og ubarmhjertig.

Det ser vi også til allersidst i den afgørende scene, hvor manden skærer i stoffet for at få den grønne flue væk fra liget. Her stiger liglugten op igen, mens der ikke er noget håb om et evigt liv eller en sjæl, der forenes med Gud.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Det røde Gardin

[8]
Bedømmelser
  • 17-10-2021
    Givet af 2.g'er på STX
    afsnittet "forstå det røde gardin" hjælper ikke rigtig med at forstå teksten. den forklarer bare nærmere hvad der er sket i det afsnit. Hvad der er sket i afsnittet er ikke det der er svært at forstå; det er hvad handlingen betyder, hvad man kan læse mellem linjerne osv. fortolkning af symbolikken er lidt et stretch synes jeg. afsnittet om person karakteristikken er rigtig god og til rigtig god hjælp
    Tak for din bedømmelse. "Forstå teksten" indeholder ordforklaringer, som hjælper med at forstå teksten. Og derudover, så forklarer "Forstå teksten" ganske rigtigt, hvad der sker i de enkelte afsnit. Hvis du skal have hjælp til analyse og fortolkning, så skal du ind på de afsnit :)
    Givet af: Studienet.dk redaktionen
  • 05-12-2022
    Givet af 3.g'er på STX
    Der kan godt skrives på det her med symboler. Titel-symbol. Hvorfor hedder det, det røde gardin? Hvorfor "bøjede" manden sig til sidst?
  • 26-09-2023
    Givet af HTX-elev på 3. år
  • 26-09-2023
    Givet af 3.g'er på STX