Ret til at leve usundt af Sinne Smed | Analyse

Guldprodukter er udarbejdet af redaktionen på Studienet.dk
  • STX 3.g
  • Dansk A
  • 12
  • 12
  • 3407
  • PDF

Ret til at leve usundt af Sinne Smed | Analyse

Få hjælp med at skrive din opgave om det gode liv og det sunde liv udfra teksten "Ret til at leve usundt?", med Studienets opgavehjælp.

Opgavehjælpen hjælper dig godt igennem Opgave 2 fra eksamenssættet 2010 maj i Dansk, hvor man skal skrive en opgave som bl.a. indeholder en redegørelse for synspunkterne og en karakteristik af argumentationsformen i "Ret til at leve usundt", samt en diskussion af synspunkterne.

Uddrag

Objektivt sprog (etos-argument)
Smed bruger et meget objektivt sprog i tekst 2. Hun kommer ikke med mange subjektive kommentarer som ”jeg synes” eller ”efter min mening”, og hun giver i det hele taget ikke udtryk for hverken sine egne følelser eller holdninger. I stedet fremstiller hun sagen nuanceret og fra flere sider, og hun stiller mange spørgsmål til eftertanke. På den måde virker hendes tekst saglig, og det objektive sprog giver hende troværdighed i læserens øjne (etos-argument):

- ”Selvom flere og flere spiser mere frugt og grønt […] er det endnu kun en lille del af den danske befolkning, der lever op til de officielle danske kostråd.”
- ”Det centrale spørgsmål er her, om det skyldes, at folk har forskellig mening om, hvad det gode liv er, eller om det skyldes forskellige i evner og muligheder for at leve det sunde liv.”
- ”Der er også nogle tilfælde, hvor vi kan være i tvivl…”

Taler til fornuften (logos-argument)
Sinne Smed gør i tekst 2 meget ud af at tale til folks fornuft med rationelle argumenter og fakta. Læseren vil oftest føle sig overbevist af rationelle argumenter og fakta, selvom disse ikke nødvendigvis underbygger synspunktet:
- ”… når det enkelte individs handlinger skader et andet individ […] I de tilfælde er det økonomisk retfærdiggjort, at det offentlige tager en rolle som regulator.”
- ”… 55 procent af den danske befolkning [mener] ifølge ugebrevet A4, at fedme påfører samfundet så store omkostninger, at samfundet har ret til at blande sig i den enkelte borgers vægt.”
- ”Måske er vejen frem at undgå tvang og i stedet sætte sin lid til en dannelses- og oplysningsbevægelse, der langsomt men sikkert vil lære os i højere grad at sætte lighedstegn mellem det sunde og det gode liv.”

Ordvalg, der påvirker læserens holdning – værdiladede ord

Smed benytter værdiladede ord, der skal påvirke læseren til at være enig med hende:
 Fremmedord og fagtermer får Sinne Smed til virke som en person med overblik og indsigt. Disse ord og vendinger styrker dermed hendes troværdighed (etos-argument):
- ”KRAM-faktorerne”
- ”regulator”
- ”Forebyggelseskommissionens kommissorium”
- ”den implicerede”
- ”formynderi”... Køb adgang for at læse mere

Ret til at leve usundt af Sinne Smed | Analyse

[47]
Bedømmelser
  • 12-11-2011
    dette er et supergodt dokument, hvis man skal til at begynde sin stil eller er kørt fast med sin dansk stil. Specielt er afsnittet om diskurssionen godt, da man her får mange gode emner til sin egen diskurssion, hvilket ofte er den sværeste del af kroniken, da man her selv skal komme med noget
  • 24-02-2014
    Den hjælper en rigtig godt i gang med opgaven, giver super gode hovedpunkter til redegørelsen og især også gode indgangsvinkler til diskussionen. Jeg synes ikke det virker som om der mangler noget.
  • 11-04-2016
    super god og virker som en fantastisk rettelinje
  • 19-08-2015
    Givet af 3.g'er på STX
    Gode notater, der hjælper en i gang med egen analyse.