Delopgave B: Det gode liv?

Her på siden kan du få hjælp til at lave din egen besvarelse af Delopgave B: Det gode liv? fra eksamenssættet "Løsninger" fra den 31. maj 2018. Du kan læse vores eksempelbesvarelse, og bruge den som inspiration til din egen opgave.

Opgaveformuleringerne lyder:

"2. Undersøg, hvad der af bilag B1 kan udledes om danskernes holdning til betydningen af et godt og sundt liv, og i hvilket omfang danskerne ønsker politisk regulering på området. Undersøgelsen skal understøttes af relevante beregninger, og du skal anvende viden om ideologier.

3. Du er politisk rådgiver for Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen. Skriv et notat til Mette Frederiksen, der sætter hende i stand til at argumentere imod de synspunkter vedrørende statens ansvar for borgernes sundhed, der kommer til udtryk i bilag B2 og B3. Du skal anvende viden om velfærdsprincipper, herunder stat, marked og civilsamfund."

Uddrag fra spørgsmål 3

Eksempelvis er rygning ifølge May-Britt i bilag B3 et informeret valg. Du kan argumentere imod det synspunkt ved at fremhæve at folk ikke kan overskue de fulde konsekvenser når de begynder at ryge. Et overvældende flertal af danskerne mener, at ikke-rygning er noget af det vigtigste i en sund levevis, jf. figur 1 i bilag B1. Når folk alligevel ryger, men ofte fortryder valget og gerne vil stoppe, kan det for manges vedkommende ikke betragtes som et informeret valg.

May-Britt accepterer informationskampagner, men afviser at folk skal forbydes at ryge. Du kan give hende ret i, at et totalforbud mod salg af tobak ikke er gavnligt, fordi der kan være enkelte der træffer informerede valg om at ryge. Til gengæld vil liberale umiddelbart være modstander af reklameforbud, og her bør du fremhæve at forbuddet mod tobaksreklamer bør opretholdes. Folk kan ikke træffe oplyste og informerede valg når de forføres af reklamer, der skaber behov snarere end oplyser.

Yderligere lovgivning er dog nødvendigt, fordi folk stadigvæk fanges i en afhængighed, de ikke ønsker. Staten bør derfor hæve priserne på tobak. En høj pris sikrer at folk tænker sig om inden de starter med at ryge. Flere stramninger af lovgivningen kan desuden iværksættes, herunder udvidelse af rygeforbuddet f.eks. til rygning i arbejdstiden. Tabel 1 i bilag B1 viser, at en stor del af danskerne bakker op om et forbud mod rygning i arbejdstiden, med socialdemokratiske vælgere som de mest positive.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Delopgave B: Det gode liv?

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.