Den Peloponnesiske krig

Den peloponnesiske krig blev udkæmpet mellem Athen og Sparta og deres allierede bystater i årene 431-404 fvt. Den endte med sejr til Sparta.

Årsager og forudsætninger

Årsagen til krigen var først og fremmest, at forholdet mellem Athen og Sparta blev gradvist dårligere efter perserkrigene (499-479 fvt.), hvor de to bystater ellers havde stået sammen. Historikeren Thukydid (460-400 fvt.) mente, at hovedårsagen til krigen var, at Athen var blevet for magtfuld, og derfor var magtbalancen mellem Sparta og Athen i fare. 

Efter perserkrigenes afslutning i 479 fvt. havde Athen oprettet det deliske søforbund, hvor andre bystater betalte høje skatter til Athen, som ydede beskyttelse mod perserne. Forbundet var i realiteten et mindre imperium og gjorde athenerne meget rige og magtfulde i midten af 400-tallet fvt. Sparta og andre stater frygtede, at Athen skulle blive enerådende i hele Grækenland, og derfor gik de i krig. 

Samtidig var krigen i høj grad en ideologisk konflikt om, hvilken samfundsform som var den bedste: Athens demokrati eller Spartas oligarki (fåtalsstyre). Se også: Sammenligning af Athen og Sparta.

Man kan undre sig over, hvorfor de græske bystater, der havde kultur, sprog og religion til fælles, valgte at bekrige hinanden i stedet for at stå sammen og boltre sig mod ydre fjender. Svaret ligger bl.a. i, at bystatern...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind