Børnearbejde på landet i Danmark 1870-1920

  • STX 2.g
  • Historie A
  • 10
  • 10
  • 2561
  • PDF

Børnearbejde på landet i Danmark 1870-1920

Stor opgave i historie.

Jeg vil gøre rede for de sociale og økonomiske forhold for landarbejderfamilien i Danmark i 1800-tallet.
Ved analyse af 2 kilder fra Familieliv i Danmark samt en artikel fra Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv, ”Barn på landet”, vil jeg primært påvise landarbejderfamiliens sociale forhold med vægt på børnearbejde, samt væsentlige politiske tiltag i samme tidsperiode.

Jeg vil til sidst vurdere betydningen af de sociale udfordringer for landarbejderfamiliens børn.

Jeg har valgt at lægge mit hovedsynspunkt på de sociale forhold for landarbejderne i Danmark i årene fra omkring slutningen af 1800-tallet, da jeg fandt det interessant at undersøge, hvordan levevilkårene for underklassen var i det danske samfund i denne periode. Jeg har primært lagt mit fokus på landarbejdernes børnearbejde, da jeg for det første synes, det er et interessant emne, som stiller relevante problematikker med børns plads på skolebænken eller fysisk arbejde hos bønderne. For det andet har jeg også valgt at afgrænse min opgave til børn for at min opgave kun omhandler udviklingen om børnenes omvæltning fra fysisk arbejde hos bønderne til stillesiddende arbejde i hverdagsskolerne.

Lærers kommentar

Din redegørelse er velskrevet og veldisponeret. Alle vigtige detaljer er med, bortset fra, at du 'glemmer' at nævne stavnsbåndets ophævelse, hvilket har en stor indflydelse i forhold til landboreformerne.
Kildeanalyserne er omhyggelige, velskrevne og præcise i deres iagttagelser (GODT!). Du bruger fint den historiske metode. Dog savner jeg, at den uddyber M.C.'s afsenderposition (s. 7). Ligeledes kunne du godt analysere'/diskutere videre på det faktum, at de 2 sidste kilder er "ikke-samtidige 1. håndsberetninger" (s. 9) - har det nogen betydning? Generelt en særdeles god analyse.
Din afsluttende vurdering bliver desværre lidt tynd. Her kunne du godt være vendt tilbage til statshusmandslovene eller have inddraget den voksende politiske bevidstgørelse af landarbejderne, der sammen med byarbejderne fik "sat gang" i fagbevægelsen og socialdemokratiet.
Formalia: Fint, husk dog; websider for sig og litteratur for sig i litteraturlisten.

Elevens kommentar

Vurderingen skal forbedres, hvilket jeg desværre nedprioriterede grundet fastsat sideantal/anslag.
Stavnsbåndets ophævelse skulle selvfølgelig være koblet på min redegørelse, hvilket trak mest ned i karaktergivningen.

Indhold

1. Indledning og problemformulering
2. Redegørelse for landarbejderfamiliens sociale og politiske situation i 1800-tallet
3. Børnearbejde (1899)
3.1 Analyse
3.2 Vurdering og konklusion
4. Børnearbejde (1907)
4.1 Analyse
4.2 Vurdering og konklusion
5. Barn på landet (1987)
5.1 Analyse
5.2 Vurdering og konklusion
6. Konklusion
7. Litteraturliste
8. Bilag 1

Uddrag

For at få endnu mere overblik og kontrol over deres egen jord, kunne godsejerne også vælge at sælge de fjerneste jordlodder af deres ejendom til de landarbejdere, som i forvejen altid havde arbejdet på netop disse og derved selv kunne købe jorden af godsejerne.
Denne udvikling gjorde landarbejderne dårligt. Indenrigsministeriet erklærede, at fra 1820-1870 var landarbejdernes økonomiske og sociale forhold blevet forværret i modsætning til godsejerne og bønderne. Udskiftningen af jorden førte med sig, at de lodder, som landarbejderne skulle dyrke, var så små, at de ikke kunne leve af dem, så mændene skulle typisk arbejde som daglejere ved siden af. Befolkningstilvæksten var heller ikke godt for landarbejdernes situation, da udbuddet blev større end efterspørgslen, hvilket førte til arbejdsløshed i familierne.
I det hele taget blev bondekulturen markant opdelt i to store grupper ved disse udskiftninger af jorden. Den ene gruppe blev husmændene og jordløse bønder, som var tvunget til at sælge deres arbejdskraft til godsejerne, som kunne nyde den lavtlønnede arbejdskraft. Den anden gruppe var en ny middelklasse, som bestod af selvstændige selvejerbønder, der havde eget hus og et jordlod stort nok til at kunne brødføde deres familier alene... Køb adgang for at læse mere

Børnearbejde på landet i Danmark 1870-1920

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.