Isolering af DNA

Her kan du få hjælp til at skrive rapport om oprensning af DNA. Rapporthjælpen giver ideer til, hvad du kan komme ind på i rapportens forskellige afsnit. Vi viser også eksempler på, hvordan de enkelte afsnit kan se ud.

Hvad går øvelsen ud på?

Oprensning af DNA indebærer, at man trækker DNA'et ud af nogle celler, så man kan se på DNA'et i et reagensglas og evt. under et mikroskop. DNA'et isoleres normalt fra en frugt eller en grøntsag, typisk løg, kiwi eller jordbær. Disse planter har normalt polyploide celler, dvs. at cellerne indeholder mere end ét par af hvert kromosom. Man kan derfor udtrække en stor mængde DNA fra cellerne, hvilket gør det lettere at få et godt resultat.

Rapportvejledningen tager udgangspunkt i isolering af DNA fra løg, men proceduren er den samme, uanset hvilke celler I isolerer DNA fra.

Hjælp til de enkelte afsnit

Her kan du se et uddrag af vores eksempel på et diskussionsafsnit

DNA udfældede fra løgvæsken til ethanolfasen i vores reagensglas. Vi lykkedes altså med at isolere DNA'et fra løgcellerne.

DNA'et samler sig i store klumper ved udfældningen. Man kan derfor se DNA'et med det blotte øje, hvilket enkelte DNA-molekyler er alt for små til. DNA'et ligner derfor heller ikke DNA, som vi normalt tænker på det, når vi mikroskoperer DNA'et. Vi kan bare se en ubestemmelig masse i mikroskopet.

Alle skridtene i øvelsesvejledningen er vigtige for at trække DNA'et ud af cellerne:

  • Hakning af løget...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Isolering af DNA

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.