Forsæbningstal for et Fedtstof - Rapport i Kemi
- HTX 2. år
- Kemi B
- Ingen givet
- 10
- 1913
Forsæbningstal for et Fedtstof - Rapport i Kemi
Rapporten bestemmer forsæbningstallet for et fedtstof. Herudover undersøger rapporten den gennemsnitlige kædelængde og middelmolmassen for carboxylsyrerne i fedtstoffet. Vi bestemmer forsæbningstallet for svinefedt, men metoden er den samme for alle fedtstoffer.
Formål
At bestemme forsæbningstallet for et fedtstof, derudfra fastslå den gennemsnitlige kædelængde og middelmolmassen af de carboxylsyrer der indgår i det anvendte fedtstof.
Studienets kommentar
Fin rapport. Man bør skelne mellem fejlkilder og usikkerheder. Fejlkilder vil altid påvirke dit resultat i én bestemt retning, hvorimod usikkerheder ikke har nogen retning. Måleusikkerheder på vægten er ikke en fejlkilde.
Indhold
INDHOLDSFORTEGNELSE 1
FORMÅL 2
TEORI 2
APPARATUR 5
KEMIKALIER 5
FORSØGSOPSTILLING 5
FREMGANGSMÅDE 6
FORSØGSRESULTATER 6
RESULTATBEHANDLING 6
DISKUSSION 8
KONKLUSION 8
BILAG: ØVELSESVEJLEDNING 9
Uddrag
Fremgangsmåde
Kolbe 1 fyldes ved hjælp af en pipette med 25,00 ml 0,5 M KOH opløsning. I kolbe 2 kommes der ca. 2 gram fedtstof, og i der hældes også 25,00 ml af KOH opløsningen i denne.
Kolberne anbringes på hver deres varmeapparat, og de forsynes med tilbagesvaler i stativ. Det er vigtigt at der er tæt, og at køleslangerne er forsvarligt monteret. Køleslangerne monteres, så der kommer kølevand ind forneden for at opnå den kraftigste køleeffekt.
Begge opløsninger koges så i 30 minutter, og efter endt kogning tildryppes der 5 dråber fenolftaleinoløsning med henblik på kolorimetrisk titrering. Kolberne forsynes med en slibprop indtil de er klar til at blive titreret.
Der titreres med en 0,5 M HCL opløsning indtil der sker farveskifte... Køb adgang for at læse mere Allerede medlem? Log ind