Big Brother isn't watching You

Guldprodukter er udarbejdet af redaktionen på Studienet.dk
  • STX 3.g
  • Engelsk A
  • 12
  • 12
  • 3408
  • PDF

Non-fiction analyse: Big Brother isn't watching You

Få hjælp til din analyse af Russel Brands "Big Brother isn't watching You" med Studienets study guide.

Denne study guide får dig sikkert igennem opgave B fra eksamenssættet 2012 Maj i Engelsk. Her skal du skrive et essay, hvor du analyserer og fortolker på Russell Brands kommentar. I denne sammenhæng skal du fokusere på skrivestilen og forfatterens attitude til oprørene i Storbritannien i 2011 i en del af essayet.

Denne study guide er en indsamling af alle de situationer, noter, bemærkninger, analysepointer og temaer som kan være relevante at inddrage i din opgave "Big Brother isn't watching you".

Opgaveformulering

  • Write an essay (900-1200 words) in which you analyse and comment on Russell Brand's commentary "Big Brother isn't watching you".
    • Part of your essay must focus on the style and on the writer's attitude to the 2011 UK riots.
Hent denne study guide nu og få hjælp og inspiration til din opgave om "Big Brother isn't Watching You" med det samme

Indhold

En hjælpende hånd 1
Opgaveformuleringen 1
Baggrund for opgaven 2
Resume af kommentaren 2
Analyse 3
Kommentering 9

Uddrag

Opgaveformuleringen
Opgaveformulering skal du forstå som den overordnede ramme for dit essay. Hvis du læser og forstår opgaveformuleringen rigtigt, hjælper den dig med opbygningen af dit essay. Vi vil her vise, hvordan du skal forstå og bruge opgaveformuleringen til ”Big brother isn't watching you”.
Tema
Det er vigtigt, at du får formuleret et tema for dit essay. Det vil både gøre din skrivning mere overskuelig og dit essay bedre og mere fokuseret. Temaet skal du hente fra kommentaren. Ud fra kommentaren har vi valgt, at temaet er:
”Politikernes, erhvervslivets, mediernes og samfundets ansvar for optøjerne i England”.
Det gennemgående tema i Russell Brands kommentar er, at størstedelen af ansvaret for optøjerne i England ligger på politikernes skuldre. Brand prøver med sin kommentar at vise, hvordan han mener, at en hel generation af unge føler sig sat uden for samfundet. De føler ikke, at de er repræsenteret i Parlamentet, og optøjerne er en reaktion og et udtryk for dette.
...

Baggrund for opgaven
I sommeren 2011 var flere London-forstæder samt en lang række andre engelske byer udsat for optøjer, plyndringer og ildspåsættelse. Optøjerne startede i Tottenham ved en fredelig demonstration, der var blevet arrangeret, fordi en lokal beboer, Mark Duggan, var blevet skudt af politiet d. 4 august 2011. De utilfredse demonstranter blev mødt af politiet, hvorefter det kom til kampe, som hurtigt bredte sig til flere engelske områder og også andre engelske byer. Optøjerne forekom hovedsageligt i fattigere områder, som Hackney, Brixton, Croydon m.fl. Uromagerne satte ild på butikker, plyndrede og ødelagde for millioner i deres egne områder. Ophedet debat fulgte i kølvandet på optøjerne om, hvorfor de unge reagerede, som de gjorde.

Resume af kommentaren
Russell Brand, født i 1975 i England, skriver i kommentaren ”Big brother isn't watching”, udgivet på The Guardians hjemmeside, om sine tanker omkring optøjerne i London i sommeren 2011. Russell Brand bor ikke længere i England, men i Hollywood Hills, Los Angeles, hvor han arbejder som komiker, skuespiller, musiker og skribent. På trods af afstanden føler han sig dog nødsaget til at kommentere begivenhederne i hjemlandet. Brand mener, at politikerne tager for let på situationen og ignorer det, det egentlig handler om, når de blot afviser uromagerne som tankeløse og tåbelige. Han kalder sådanne politiske udsagn for formålsløs retorik. Brand er i stedet oprigtigt interesseret i at finde forklaringen på, hvorfor mindre velstillede unge mennesker kan finde på at ødelægge deres egne områder og opføre sig som vilde dyr. Brands konklusion er, at optøjerne ikke skyldes politisk idealisme eller tankeløshed, men derimod skyldes, at de unge føler sig sat uden for samfundet. De har en...

Analyse
I din analyse skiller du teksten ad og trækker de ting frem, som, du synes, er de mest relevante. Husk hele tiden dit tema, når du udvælger de elementer, som du analyserer, og sørg så for at analysen peger i temaets retning.
Herunder gennemgår vi nogle af de ting, som du kan tage fat på i dit essay:

En ret til at kommentere fra USA
Russell Brand bruger en del krudt på at retfærdiggøre, hvorfor netop hans holdninger og synspunkter er værd at høre på. Han vil gerne forklare, at selv om han nu bor i USA, er tilfældet med optøjerne så alvorligt, at han føler sig nødsaget til at blande sig. Han føler endda skyld over ikke at kunne være til stede i London:
”I feel guilty that I'm not there now.” (p.8, l.34)
...

Kommentering
Kommenteringen kan enten placeres efter analysen eller som en del af selve analysen.
Hvordan skal du kommentere?
Ifølge opgaveformuleringen skal du kommentere på Brands tekst. Dvs. at du med udgangspunkt i din analyse skal tage teksten op til overvejelse i en kritisk vurdering af dens måde at kommunikere sine holdninger på. Fx:
Hvad er Russell Brands formål med kommentaren?
Formår Brand at trænge igennem med sine budskaber på en klar måde?
(vurdering af kommentarens synspunkter og måde at kommunikere dem på)
Er der nogen kritikpunkter, du kan rejse imod kommentaren?
Evt. perspektivering

I din kommentering skal du altså vise, hvad Brand vil med kommentaren, og du skal kritisk vurdere, hvordan hans pointer og argumentation kommer til udtryk, og hvordan de fungerer.
NB: Husk hele tiden at argumentere for dine holdninger og at dokumentere dine iagttagelser i teksten.

Formål med teksten
Som en del af dit essay kan du komme ind på, hvad formålet med kommentaren er. Her kan du kommentere på, hvad det egentlig er, Brand forsøger at opnå med sin tekst.
Kritisere de siddende politikere
Angreb mod politikerne og erhvervslivet
Få folk til at stemme anderledes i fremtiden
Vise sympati med de unge uromagere?
Få folk til at indse at problemet er større end først antaget og vise dem løsningen.
... Køb adgang for at læse mere

Big Brother isn't watching You

[25]
Bedømmelser
  • 30-11-2013
    Rigtig god hjælp. Diskussions/vurderingsdelen er dog en smule tynd, synes jeg. Der er ikke så meget hjælp at hente i den del, men analysedelen er fremragende!
  • 03-04-2013
    En fed måde at få kick-startet sin opgave på - Let at gå til og giver dig mulighed for fordybning i værket. Sådan!
  • 02-09-2015
    huhuhuhuhuuuu meget glad for den
  • 02-06-2015
    ......................................................