Antibiotikaresistens hos bakterier

Biologi B og A + Biotek A.…

...

Hvad er antibiotikaresistens?

Resistens er en organismes tilpasning til at kunne tåle en bestemt miljøfaktor, som tidligere var skadelig for organismen. Antibiotikaresistens er bakteriers tilpasning til at leve i et miljø, hvor der er antibiotika til stede.…

...

Resistens skyldes mutationer

Resistens opstår, fordi der løbende sker tilfældige mutationer i DNA hos levende organismer. En mutation kan medføre, at en enkelt bakteriecelle pludselig kan tåle en bestemt slags antibiotika, som tidligere var skadelig for bakterien. Mutationen kan f.eks. indebære, at bakterien nu danner en lidt anderledes version af et enzym, som nu kan nedbryde antibiotikaet. Bakteriens overfladeproteiner kan også ændre sig, så antibiotika ik…

...

Multiresistente bakterier er resistente over for flere antibiotikatyper

Skadelige bakterier i mennesker og dyr behandles oftere med antibiotika end andre bakterier. Nogle af disse bakterier har derfor udviklet resistens mod flere forskellige typer antibiotika gennem tiden. Multiresistente bakterier er bakterier, der har udviklet resistens mod mindst to typer antibiotika, og som derfor er vanskeligere at bekæ…

...

Resistens kan påvises ved selektiv dyrkning

Antibiotikaresistens kan påvises, hvis man dyrker bakterier i et vækstmedie tilsat antibiotika. Bakterierne har udviklet antibiotikaresistens, hvis de kan vokse i vækstmediet. Denne form for bakteriedyrkning kaldes selektiv dyrkning. Læs mere om selektiv dyrkning på siden om celledyrkning.…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind